A.HOUSE

SITE:
IRUMA, SAITAMA
USAGE:
RESIDENCE
DESIGN:
AKIHIRO YOSHIDA / STUDIO AK
CONSTRUCTOR:
SAITO LUMBER,
AKAIWA CONSTRUCTION
COMPLETION:
10.2005

This is a renovation project for the first floor of a two-story residence that is 20 years old. We started to plan a bigger living space by joining the Japanese-style room and the old living room, and we reduced the entrance because it was too big for this house.Since the space between the old living room and Japanese-style room was too narrow, we thought it would be difficult to combine the living room and the dining room into one room.
So, we decided to leave the space as it was, and instead designed a guest room there. However, because the family uses that space most of the time, we still considered that a connection between the living room and the guest room was needed so that the family would be able to communicate from each space. In order to connect the living room and the guest room, we also considered the following concepts.

  • The two spaces have to be visually connected.
  • The guest room should not function solely as a guest room.

We therefore decided to design a computer space in the guest room so that the family would be able to use the space in daily life.
To create a visual connection between the two rooms, a wooden louver (we call it a louver band) was used to wrap and connect the spaces.
It also served as a multifunctional object, as a portion of the louver band was fixed to the wall to make a lighting fixture, and another louver band was folded, creating a telephone desk.
We designed the space as simply and staticly as possible so that the louver band was emphasized more dynamically.

PROJECT