COMMUNITY HOUSE

SITE:
NISSHIN, AICHI
USAGE:
COMMUNITY HOUSE / OFFICE
DESIGN:
STUDIO AK
CONSTRUCTOR:
-
COMPLETION:
-

In this project, in order for a multi-purpose hall to enable one use with a multiple-purpose open space, the opening facing the open space features a bi-fold door, such as those used in cafe terraces, etc.
The multiple-purpose space and the open space are not only connected visually, but people can use them as one space for relaxation or larger events, for example festivals, concerts, flea markets, etc.
However, when the multi-purpose hall is used by itself, there needs to be distance between the hall and the open space in order to shield different events happening concurrently from one another. For those circumstances, the opposite space relation conditions are true.
In order to enable both conditions (one combined use and two separate uses),, a "buffer space" employing a hole is used. By creating a buffer space, the delicate relation of "not having made connection although the open space and the hole are connected visually" comes to pass.
When we think about a buffer space, the Japanese veranda, called “engawa,” springs to mind. Although it is no longer used very much, it delineates a delicate difference between outside and inside, using a buffer space to separate the exterior from the private space. We used the idea for the project. As a buffer space, the veranda smoothly shifts the quality of the space when the gap is used by itself or used with an open space.
It can be used as a resting space or a space to foster communication between people, just as an engawa. Further, we hope that person to person communication will occur in this place, so we named it the "exchange terrace."
This project was planned such that each space (the multi-purpose hall, the terrace, and each multiple-purpose open space) is multi-functional and flexible, but can also be combined with one another and used as one space to meet various usage demands.
We hope that this space will be used as a place of recreation and relaxation and loved by local people for a long time.

PROJECT