FLAT SHINJUKU

SITE:
SHINJUKU, TOKYO
USAGE:
CLINIC, APARTMENT
DESIGN:
STUDIO AK
CONSTRUCTOR:
SEIKO CONSTRUCTION INC.
COMPLETION:
12.2015

The building in this project had tenant spaces on the first and second floors, and an apartment on the third floor and higher floor levels. The site is close to a station, so there are many high-rise buildings around the site. There is an attractive park, with private land on the back side and a big highway to the front. The guidelines for this project required that the building have comfort and convenience while at the same time assuring profitability.
In a typical apartment in a high-density urban area, public areas in buildings often suffer from bad environments, such as a dark space and bad ventilation, because designers consider the dwelling units to be more important than the public space. Moreover, dwelling units and public areas tend to be completely separated. However, we consider the creation of a comfortable public space one of the most critical components to promote communication between residents, as public areas are one of a few places that residents communicate with each other. Therefore, by increasing the quality of public space and connecting residents, it is our goal to develop a situation where in the whole building will work as one.
An unchangeable constraint of the project was that the final form of the dwelling units had to be divided into the park side and the street side, with the shared space sandwiched in the center as in a typical apartment style. We used the building regulation positively, locating the open space for evacuation as the gap in the center of the building so that the shared space became attractive with wind and light passing through. We hope that residents will exchange greetings and conversations in this space, or they may invite each other. The dwelling units and the shared space are connected by communication with people.
Each space is connected to the horizontal direction by communication with people, and to the vertical direction by the gap. The integrity of the building is made up of these connections in two directions.
An identical procedure was used for the first and second floors. We connected the first and second floors for simultaneous management, but for functional reasons partitioned the apartment and the empty middle space. However, the gap runs through to the second floor from the roof to adhere to building regulations so that it joins the apartment and the space on the second floor.
In this project, we actively adapted the strict building regulations so that we were able to perform key elements to fulfill the comfort and profitability demands.

PROJECT