K.HOUSE

SITE:
HIDAKA, SAITAMA
USAGE:
RESIDENCE
DESIGN:
AKIHIRO YOSHIDA / STUDIO AK
CONSTRUCTOR:
KYODO CONSTRUCTION
COMPLETION:
12.2007

This is a residence for two generations of a family, built in a peaceful environment intermingled with a field.
Since the son and his wife do not have a child yet, details such as family size have not yet been decided. Therefore, we needed to make the space flexible so that it can respond to various future demands.
There were four requests from the owner. The first was to make space to park five cars; the second was to have garden space; the third was to separate the living room from the dining room; and the fourth was to make it comfortable for two distinct families without dissociating the two families. They wanted to live as one family.
We located the parking spaces along with street and the garden space to the south, and planned the building in the remaining space. Those spaces determined the form and the axis of the building.
We shifted the volume of the first and second floors to create a balcony. And, because the owner also wanted a large balcony, we planned it on the roof of the entrance.
The fence wall wraps the garden and touches the building at the end, and becomes the third volume of the building. It also wraps the garden at the end, hiding the bathroom from being seen from the outside.
The living room and dining room are divided by a movable partition. It is on casters so that the size of the living and dining rooms can be adjusted. This part of this wall also becomes a dining table, a cabinet, or TV cabinet in the living room. The wall works as multifunctional furniture.
The guest room is usually used by itself. But, when the owner needs bigger space for a party or event, it can be connected to the living room by storing the separating sliding walls. There are big sliding windows on the garden side connecting the exterior space to the interior space. When the windows are fully open, the garden and living room are united, transforming the space to a “living garden.”
In this project, we considered flexibility, connection, and the boundary of the space to respond to the variety of demands.

PROJECT